728x90 AdSpace

η

τελευταια νεα

Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2014

Συνταγή της ημέρας - Αρνάκι σιγοψημένο για 8 ώρες



Διαβάστε πρώτοι μια από τις συνταγές του μεγάλου πασχαλινού αφιερώματος που ετοίμασαν οι σεφ του γαστρονόμου! Στα περίπτερα την Κυριακή 14 Απριλίου.
Υλικά
  • 5 - 6 κιλά αρνί (κατά προτίμηση γάλακτος, από σπάλα και μπούτι), κομμένο σε μερίδες
  • 20 σκελίδες σκόρδου (ή όσο σκόρδο μάς αρέσει και αντέχουμε), καθαρισμένες και ολόκληρες
  • 10 - 15 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο ή 2 κουτ. σούπας δεντρολίβανο ξερό, επιμελώς κοπανισμένο
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 200 γρ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις (για να σφραγίσουμε τη γάστρα)
Μερίδες 6-8
Προετοιμασία 20΄ Ψήσιμο 8 ώρες
ΔιαδικασίαΠροθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C. Σε μια μεγάλη γάστρα ή σε μεγάλο ταψί ρίχνουμε το κρασί και απλώνουμε στον πάτο τις σκελίδες σκόρδου και το δεντρολίβανο. Από πάνω στρώνουμε ομοιόμορφα τα κομμάτια κρέατος, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.

Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της ή, αν έχουμε βάλει ταψί, το σκεπάζουμε πολύ καλά με 2 φύλλα λαδόκολλας και μετά με διπλό αλουμινόχαρτο, ώστε να εγκλωβίσουμε τους ατμούς. Αν έχουμε χρησιμοποιήσει γάστρα, βάζουμε σε ένα μικρό μπολ το αλεύρι και ρίχνουμε σταδιακά νερό, τόσο ώστε να σχηματιστεί ένα σφιχτό και κολλώδες ζυμάρι. Πλάθουμε με τα χέρια μας ένα «κορδόνι» και το κολλάμε περιμετρικά στην ένωση καπακιού και γάστρας, ώστε να σφραγίσουμε το σκεύος και να εγκλωβίσουμε τους ατμούς.

Βάζουμε το σκεύος στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ζεσταθεί καλά το σκεύος. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 100° C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου άλλες 7 ώρες. Εναλλακτικά, βάζουμε τη θερμοκρασία στους 140° C και ψήνουμε το κρέας για περίπου 3 ώρες. Βγάζουμε το σκεύος από το φούρνο, αφαιρούμε και πετάμε το ζυμάρι (αν έχουμε γάστρα) και σερβίρουμε το αρνί ζεστό, συνοδεία πράσινης σαλάτας.

gastronomos.gr

Συνταγή της ημέρας - Αρνάκι σιγοψημένο για 8 ώρες
  • Title : Συνταγή της ημέρας - Αρνάκι σιγοψημένο για 8 ώρες
  • Posted by :
  • Date : 12:30 μ.μ.
  • Labels :
  • Σχόλια Blogger
  • Σχόλια Facebook
Top